Lof voor ‘Jaap en Max – het verhaal van de broers Van Praag’. Nijgh & Van Ditmar, 320 pagina’s, gebonden € 24,95. ISBN 978 90 388 9470 6

TWEE JOODSE JONGENS uit de Amsterdamse Transvaalbuurt, in de oorlog werden hun vader, moeder en zusje vermoord. Zelf doken ze met succes onder, moesten zich een paar jaar muisstil houden. maar na de bevrijding deden ze hun mond open, en hoe! Max werd de beroemdste zanger van Nederland, boegbeeld van de VARA-radio. Daarna bouwde hij een keten van grammofoonplatenwinkels op (die ten onder ging) en organiseerde hij het Loosdrecht Jazz Concours. Zakentalent Jaap leidde met Rinus Michels en Johan Cruijff Ajax in de jaren zestig naar de Europese voetbaltop.

Grammofoonplaten en humor bepaalden voor een groot deel hun leven. Elke dag informeerden ze per telefoon naar elkaars omzet. Elke dag wisselden ze moppen uit om de spoken van het verleden te bezweren en strooiden ze hun vrolijke charme in het rond, elkaar voortdurend vliegen afvangend. Hun motto was: “Geen pech hebben is al mazzel genoeg”. Een even aangrijpend als hilarisch verhaal over muziek, voetbal, business en liefde. Marga schreef deze alom geprezen familiekroniek samen met Ad van Liempt.

‘Een prachtige onvergetelijke hommage’  De Telegraaf

‘Een ontroerend boek’ NRC-Handelsblad

‘Jaap & Max is met humor geschreven’ Trouw

‘Zeer lezenswaardig, een aanrader’ Verkoren.wordpress

‘Verhalen en beelden die je bijblijven’ Ons Amsterdam

‘Met veel empathie opgetekend’ de Volkskrant 

‘Aangrijpend en humoristisch boek’ Algemeen Dagblad

 

Dit boek over de markante broers Jaap en Max is uitgangspunt van een korte ’tournee’. Dan vertelt Marga van Praag meeslepend over wat het betekent om kind te zijn van overlevers; over haar grootouders die werden verraden; over de breuklijn die sinds de Tweede Wereldoorlog door Joodse families loopt. En: hoe overlevingshumor ook kinderen van de tweede generatie tot op de dag vandaag sterk heeft beïnvloed.

 

“Bedankt Marga van Praag, voor de geweldige avond gisteren. Geweldige lezing met een lach en een traan” . Boekhandel Wagner, Sassenheim (6 maart) 

 

18 maart – Den Bosch, Openbare bibliotheek, Hinthamerstraat 72. Aanvang 20.00 uur

19 maart – Heiloo, Openbare Bibliotheek, Westerweg 250,.Aanvang 20.00 uu.

20 maart – Wijk aan Zee, Hotel Sonnevanck, Rijkertsaertsweg  2: literair diner rond Boekenweek-thema ‘ Gouden tijden, zwarte bladzijden’. Organisatie Bibliotheek IJmond Noord. Vanaf 18.30 uur

21 maart –  Ridderkerk, Bibliotheek , Sint Jorisplein 77. Aanvang 20.oo uur

2 april – Hilversum, Openbare bibliotheek, ‘s-Gravelandseweg 55. Aanvang 20.00 uur

11 april – Eemnes, Bibliotheek, Raadhuislaan 49 B. Aanvang 20.00 uur 

22 mei Joods Maatschappelijk Werk Almere.

29 mei Joods Maatschappelijk Werk Zaandam